Σκληρίτιδα
Η σκληρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονή του λευκού του ματιού, το οποίο ονομάζεται σκληρός χιτώνας. Σε περίπου 50% των περιπτώσεων, η σκληρίτιδα σχετίζεται με υποκείμενο αυτοάνοσο νόσημα, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
Διάχυτη Πρόσθια Σκληρίτιδα
Οζώδης Πρόσθια Σκληρίτιδα
Υπάρχουν δύο κύριες μορφές σκληρίτιδας: η πρόσθια και η οπίσθια σκληρίτιδα.
Η πρόσθια σκληρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή και επηρεάζει το πρόσθιο τμήμα του σκληρού χιτώνα. Υπάρχουν τρεις επιμέρους τύποι πρόσθιας σκληρίτιδας:
- Διάχυτη πρόσθια σκληρίτιδα
Είναι ο πιο κοινός τύπος και ο πιο εύκολα θεραπεύσιμος. Προκαλεί εκτεταμένη ερυθρότητα και φλεγμονή σε ολόκληρο το πρόσθιο τμήμα του σκληρού χιτώνα ή σε ένα τμήμα του.
- Οζώδης πρόσθια σκληρίτιδα
Χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση οζιδίων στην επιφάνεια του ματιού, τα οποία είναι επώδυνα ειδικά στην αφή.
- Νεκρωτική σκληρίτιδα
Είναι ο πιο σοβαρός τύπος πρόσθιας σκληρίτιδας. Μπορεί να καταστρέψει εντελώς τον σκληρό χιτώνα και να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια του ματιού. Αυτή η μορφή συνήθως προκαλεί έντονο πόνο και ευαισθησία (αν και μια σπάνια μορφή της μπορεί να εμφανιστεί χωρίς πόνο).
Η οπίσθια σκληρίτιδα είναι πιο σπάνια από την πρόσθια σκληρίτιδα, επηρεάζει το πίσω μέρος του σκληρού χιτώνα και συχνά δεν σχετίζεται με αυτοάνοσο νόσημα. Συνήθως προκαλεί πόνο και ευαισθησία κι έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως είναι η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και το γλαύκωμα.
Νεκρωτική Σκληρίτιδα
Η σκληρίτιδα συχνά συνδέεται με αυτοάνοσα νοσήματα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις, η αιτία της είναι άγνωστη. Τα πιο συχνά αίτια σκληρίτιδας είναι:
- Διάφορες μορφές αρθρίτιδας, όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα
- Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, όπως είναι η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα
- Η κοκκιωμάτωση με πολυαγγειίτιδα / νόσος Wegener
- Το σύνδρομο Sjogren
- To σκληρόδερμα
- Η υποτροπιάζουσα πολυχονδρίτιδα
- Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα
- Η μικροσκοπική πολυαγγειίτιδα
- Η σαρκοείδωση
Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και από λοίμωξη του σκληρού χιτώνα από βακτήρια, μύκητες ή παράσιτα.
Τα πιο συχνά συμπτώματα σκληρίτιδας είναι:
- έντονος πόνος
- φλεγμονή και ερυθρότητα του λευκού μέρους του ματιού
- θολή όραση
- δακρύρροια
- πολύ έντονη ευαισθησία στο φως
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σκληρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μερική ή ολική απώλεια της όρασης.
Πριν
Μετά
Ασθενής με Πρόσθια Σκληρίτιδα
λόγω Ρευματοειδούς Αρθρίτιδας
Πριν και Μετά από Αγωγή με Κορτιζόνη από το Στόμα
Για τη διάγνωση της σκληρίτιδας η οφθαλμίατρος Δρ. Παλιούρα θα διεξάγει μία πλήρη οφθαλμολογική εξέταση χρησιμοποιώντας σχισμοειδή λυχνία και έμμεσο οφθαλμοσκόπιο. Θα σας ρωτήσει για την γενική σας υγεία και θα επικοινωνήσει με τον παθολόγο ή ρευματολόγο σας. Μπορεί επίσης να χρειαστούν εξετάσεις αίματος ή και απεικονιστικές εξετάσεις.
Η θεραπεία της σκληρίτιδας ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο της σκληρίτιδας και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αγωγή με κορτιζόνη από το στόμα
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα από το στόμα, όπως είναι η ιμπουπροφένη
- Οφθαλμικές σταγόνες κορτιζόνης
- Ανοσοκατασταλτική/ανοσοτροποπιητική αγωγή από το στόμα
Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική επέμβαση, η οποία θα βοηθήσει στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου σκληρού χιτώνα και θα σταματήσει την περαιτέρω απώλεια της όρασης.
Δημοσιεύσεις, Κεφάλαια, Ομιλίες και Εργασίες της Δρ. Παλιούρα σχετικά με την Σκληρίτιδα
- Παλιούρα, Σ. (2017) Το «Κόκκινο Μάτι». 13ο Ετήσιο Συνέδριο Top-10 στις Λοιμώξεις, Αθήνα.
- Παλιούρα, Σ. (2018) Οφθαλμολογικές Εκδηλώσεις Ρευματολογικών Παθήσεων. 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αυτοάνοσων και Ρευματολογικών Παθήσεων, Λάρισα.
- Vingopoulos, F., Palioura, S. (2018) Bilateral episcleritis, erythema nodosum and atrial fibrillation. The 9th EuCornea Congress, Vienna, Austria.
- Vingopoulos, F., Palioura, S. (2018) Bilateral episcleritis, erythema nodosum and atrial fibrillation. The 36th Annual Congress of the European Society of Cataract and Refractive Surgery, Vienna, Austria.
- Vingopoulos, F., Palioura, S. (2018) Bilateral episcleritis, erythema nodosum and atrial fibrillation. The XIV Aegean Cornea Meeting, Mykonos, Greece.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Κλινικές Ερωτήσεις στην Οφθαλμολογία. Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας, Λάρισα.
- Vingopoulos, F., Karagiotis, T., Palioura, S. (2020) Bilateral interstitial keratitis, erythema nodosum and atrial fibrillation as presenting signs of polyarteritis nodosa. American Journal of Ophthalmology Case Reports 21;18:100619. doi: 10.1016/j.ajoc.2020.100619.