Δρ. Σωτηρία Παλιούρα, MD, MSc, PhD
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Εξειδίκευση Κερατοειδής & Οφθαλμική
Επιφάνεια
Voluntary Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας,
Bascom Palmer Eye Institute
(Η.Π.Α.)
Adjunct Επίκουρη Καθηγήτρια Οφθαλμολογίας, Yale School of Medicine (Η.Π.Α.)
Visiting Professor of Ophthalmology, University of Buenos Aires (Αργεντινή)
Διπλωματούχος American & European Boards of Ophthalmology
Η Δρ. Σωτηρία Παλιούρα είναι χειρουργός οφθαλμίατρος με 16-ετή εκπαίδευση αποκλειστικά στις ΗΠΑ και εξειδίκευση στις μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, στην χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, στην διαθλαστική χειρουργική, στην αντιμετώπιση μορφωμάτων και όγκων επιπεφυκότα, όπως επίσης και φλεγμονών της οφθαλμικής επιφάνειας.
Η Δρ. Σωτηρία Δ. Παλιούρα μεγάλωσε στην Λαμία Φθιώτιδας. Μετά το Λύκειο (βαθμός απολυτηρίου, 20) μετέβη το 1999 στο Πανεπιστήμιο YALE των Η.Π.Α. για τα 4 χρόνια υποχρεωτικής προ-ιατρικής εκπαίδευσης (σύμφωνα με το εκπαιδευτικό σύστημα των Η.Π.Α.). Αποφοίτησε το 2003 με Άριστα, διάκριση στην Μοριακή Βιοφυσική και Βιοχημεία (Bachelor & Master of Science with distinction), και επιλέχθηκε στον τιμητικό παναμερικανικό σύλλογο αρίστων αποφοίτων ΦΒΚ (Phi Beta Kappa Honor Society).
Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου YALE, από την οποία αποφοίτησε με Άριστα μέσα στους 5 καλύτερους φοιτητές του έτους της. H διδακτορική της διατριβή στα εργαστήρια των Dieter Söll (μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Επιστημών) και Thomas Steitz (κάτοχος βραβείου Νόμπελ 2009) έλαβε το βραβείο καλύτερης διατριβής στην Ιατρική Σχολή του Παν/μίου YALE (MD/PhD Thesis Prize και Farr Scholar Excellence in Research Award) και βραβείο πρότυπου ερευνητικού έργου (The Robert Macnab Memorial Prize). Η Δρ. Παλιούρα πήρε βραβείο άριστης διδασκαλίας (Excellence in Teaching Award) ως βοηθός καθηγητή και επιλέχθηκε να συμμετάσχει στο 57ο Συνέδριο Κατόχων Βραβείου Nobel Ιατρικής στο Lindau της Γερμανίας το 2007.
Διετέλεσε τον πρώτο χρόνο ειδικότητας (Internship) στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο MEMORIAL στην Νέα Υόρκη, όπου και βραβεύθηκε για την αφοσίωσή της στην εξαίρετη περίθαλψη των ασθενών (Performance Improvement Award in Recognition to Commitment for Improving Patient Care). Ολοκλήρωσε πρωτοποριακές κλινικές μελέτες με τον διεθνούς φήμης Ογκολόγο Οφθαλμίατρο David Abramson, τις οποίες παρουσίασε στο διετές συνέδριο της Διεθνούς Οφθαλμολογικής Ογκολογικής Εταιρείας (International Society of Ocular Oncology) το 2011.
Εκπαιδεύθηκε στην Οφθαλμολογία (Residency) στην Οφθαλμολογική Κλινική του Παν/μίoυ HARVARD (Massachusetts Eye and Ear Infirmary). Μαθήτευσε με τους κορυφαίους στο χώρο του κερατοειδούς C. Dohlman, J. Chodosh, και K. Colby, καταρράκτη R. Pineda, S. Chen, αμφιβληστροειδούς E. Gragoudas, D. Eliott, J. Miller, γλαυκώματος T. Chen, L. Pasquale, οφθαλμοπλαστικής S. Freitag, A. Fay και νευροφθαλμολογίας S. Lessell, J. Rizzo. Στο τέλος της ειδικότητάς της επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην τιμητική διημερίδα του Οφθαλμολογικού Ιδρύματος Heed για νέους χαρισματικούς χειρουργούς οφθαλμιάτρους. Η Δρ. Παλιούρα πέρασε με επιτυχία τις εξετάσεις ειδικότητας του Αμερικανικού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (American Board of Ophthalmology), όπως επίσης και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Οφθαλμολογίας (European Board of Ophthalmology).
Εξειδικεύθηκε στο τμήμα Κερατοειδούς και Διαθλαστικής Χειρουργικής του BASCOM PALMER Eye Institute, του Νο1 πανεπιστημιακού οφθαλμολογικού κέντρου στις Η.Π.Α τα τελευταία 18 χρόνια (2002 – 2020). Το 2014 διακρίθηκε ανάμεσα σε όλους τους εξειδικευόμενους στον κερατοειδή και την διαθλαστική χειρουργική στις Η.Π.Α. με την υποτροφεία “Claes Dohlman”. Μαθήτευσε και συνεργάζεται με τους E. Alfonso (λοιμώξεις κερατοειδούς), C. Karp (όγκοι οφθαλμικής επιφάνειας), G. Amescua (μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς, παθήσεις οφθαλμικής επιφάνειας), S. Yoo (κερατόκωνος, διαθλαστική χειρουργική), W. Culbertson (καταρράκτης, μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς), V. Perez (φλεγμονές οφθαλμικής επιφάνειας), R. Forster (μεταμοσχεύσεις, λοιμώξεις κερατοειδούς) και T. O’Brien (καταρράκτης με femtosecond laser).
Το 2015 πήρε τον τίτλο της Επίκουρης Καθηγήτριας Οφθαλμολογίας στο BASCOM PALMER Eye Institute, τον οποίο και διατηρεί έως σήμερα. Μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα το 2017 ασχολήθηκε με την παρακολούθηση ασθενών με όγκους και μορφώματα επιπεφυκότα υπό την επίβλεψη της διεθνούς φήμης ογκολόγου οφθαλμικής επιφάνειας Dr. Carol Karp στο BASCOM PALMER Eye Institute.
Το 2019 πήρε επίσης τον τίτλο της Adjunct Επίκουρης Καθηγήτριας Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου YALE και το 2020 τον τίτλο της Visiting Καθηγήτριας Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες.
Από το 2017 εξετάζει ασθενείς κυρίως στην Αθήνα. Eίναι συνεργάτης των νοσοκομείων ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ και MEDITERRANEO και των οφθαλμοχειρουργικών κλινικών ΟΜΜΑ και ΥΠΑΠΑΝΤΗ.
Οι εξειδικεύσεις της Δρ. Παλιούρας είναι:
- Επέμβαση καταρράκτη
- Διαθλαστική χειρουργική (Laser μυωπίας)
- Μεταμόσχευση κερατοειδούς (διαμπερής κερατοπλαστική, πρόσθια τμηματική κερατοπλαστική τύπου DALK, μεταμόσχευση ενδοθηλίου τύπου DSAEK, ultra-thin DSAEK και DMEK)
- Διασύνδεση κολλαγόνου (crosslinking) για κερατόκωνο και εκτασίες κερατοειδούς
- Αφαίρεση πτερυγίου με αυτομόσχευμα
- Όγκοι και μορφώματα επιπεφυκότα (νεοπλασία οφθαλμικής επιφάνειας/ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα επιπεφυκότα, μελάνωμα επιπεφυκότα, λέμφωμα επιπεφυκότα, πρωτογενής επίκτητη μελάνωση επιπεφυκότα, σπίλος επιπεφυκότα, θήλωμα επιπεφυκότα)
- Μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων του σκληροκερατοειδικού ορίου
- Κερατόκωνος και δυστροφίες κερατοειδούς
- Ξηροφθαλμία
- Οφθαλμική ροδόχρους νόσος παιδιών (βλεφαροκερατοεπιπεφυκίτιδα) και ενηλίκων (βλεφαρίτιδα, νόσος των μεϊβομιανών αδένων)
- Αυτοάνοσα νοσήματα και φλεγμονές του κερατοειδούς και της οφθαλμικής επιφάνειας (οφθαλμικό ουλώδες πεμφιγοειδές, σύνδρομο Sjogren, περιφερική ελκώδης κερατίτιδα, επισκληρίτιδα, σκληρίτιδα, νόσος μοσχεύματος έναντι του ξενιστή/graft-versus-host disease, σύνδρομο Stevens-Johnson)
- Αλλεργική επιπεφυκίτιδα παιδιών (εαρινή κερατοεπιπεφυκίτιδα) και ενηλίκων (ατοπική κερατοεπιπεφυκίτιδα)
- Ερπητική κερατίτιδα και οφθαλμικός έρπητας ζωστήρας
- Μολυσματική κερατίτιδα και έλκος κερατοειδούς λόγω βακτηριακής, μυκητιασικής ή παρασιτικής (π.χ. ακανθαμοιβάδα, μικροσπορίδια) λοίμωξης
- Σύνδρομο της υποτρoπιάζουσας απόπτωσης του επιθηλίου του κερατοειδούς και δυστροφία της βασικής μεμβράνης του κερατοειδικού επιθηλίου
Παράλληλα συνεχίζει τις κλινικές και διδακτικές δραστηριότητές της στις Η.Π.Α. Από το 2017 έως σήμερα έχουν εκπαιδευτεί μαζί της στην Αθήνα 4 ειδικευόμενοι οφθαλμολογίας από το BASCOM PALMER Eye Institute και 1 φοιτήτρια Ιατρικής του Παν/μίου YALE. H Δρ. Παλιούρα συμμετέχει στις εθελοντικές δράσεις των Γιατρών του Κόσμου (Medicins du Monde – Greece) εντός και εκτός Αθήνας σε εβδομαδιαία βάση (Σεπτέμβριος 2017 – σήμερα).
Στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής της εκπαίδευσης, η Δρ. Παλιούρα έλαβε την υποτροφία “Σπύρος Γεωργαράς” από την Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής που της έδωσε την δυνατότητα να μαθητεύσει πάνω στην παρασκευή και αξιολόγηση μοσχευμάτων κερατοειδούς στην Τράπεζα Οφθαλμών Florida Lions και να αποκτήσει τον τίτλο Certified Eye Bank Technician από την Αμερικάνικη Ένωση Τραπεζών Οφθαλμών (Eye Bank Association of America), τον οποίο κατέχουν λιγότεροι από 5 οφθαλμίατροι στις Η.Π.Α.
Επίσης, το 2019 αρίστευσε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Παν/μίου HARVARD και η εργασία της πάνω στην χρήση ομόλογου ορού για δύσκολες περιπτώσεις ξηροφθαλμίας πήρε το πρώτο βραβείο ανάμεσα σε >300 συμμετοχές.
Η Δρ. Παλιούρα έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε κορυφαία περιοδικά (Science, Archives in Ophthalmology, Cornea, JAMA Ophthalmology, Nature, American Journal of Ophthalmology, Expert Review in Ophthalmology, Ocular Surface, International Ophthalmology Clinics) και κεφάλαια σε συγγράμματα οφθαλμολογίας (Expert Techniques in Ophthalmic Surgery, Cornea, Keratoprostheses and Artificial Corneas, Dry Eye Disease: An Up-to-Date Practical Guide, Pterygium Surgery). Έχει επίσης πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εισηγήσεων και ομιλιών σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Αμερική, την Ελλάδα και τον κόσμο. Η Δρ. Παλιούρα έχει επιλεχθεί ως μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού (EU Commission) ερευνητικού προγράμματος Horizon 2020, project SHAPES (Smart & Healthy Ageing through People Engaging in Supportive Systems).
Το επιστημονικό της έργο έχει βραβευτεί από την Αμερικανική Εταιρεία Καταρράκτη
και Διαθλαστικής Χειρουργικής (American Society of Cataract & Refractive
Surgery), την Αμερικανική Εταιρεία για την Έρευνα στην Οφθαλμολογία (ARVO
Foundation), τον Σύλλογο Αποφοίτων της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Harvard, το
τμήμα Κερατοειδούς του Harvard (Harvard Cornea Center of Excellence), την
Αμερικανική Ένωση Τραπεζών Οφθαλμών (Eye Bank Association of America) και τον
Οφθαλμολογικό Σύλλογο Νέας Αγγλίας (New England Ophthalmological Society).
Είναι μέλος:
- της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (ΑΑΟ)
- της Αμερικανικής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ASCRS)
- της Αμερικανικής Εταιρείας Κερατοειδούς (Cornea Society)
- της Αμερικανικής Εταιρείας για την Έρευνα στην Oφθαλμολογία (ARVO)
- του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (ΑΜΑ)
- του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρών και Χειρούργων (ΑCPS)
- του Αμερικανικού Συλλόγου Ιατρών Ερευνητών (APSA)
- του Ιατρικού Συλλόγου της Πολιτείας της Φλόριντα, Η.Π.Α. (FMA)
- της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καταρράκτη και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ESCRS)
- της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κερατοειδούς (EuCornea)
- της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής
- της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας
- του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών
Το αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα και τις δημοσιεύσεις της Δρ. Σωτηρίας Παλιούρα μπορείτε να τα δείτε εδώ (ελληνικά) και εδώ (αγγλικά).