Εγχείρηση Καταρράκτη
Η εμφάνιση καταρράκτη επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο και ειδικά ενηλίκους ηλικίας 60 ετών και άνω. Καταρράκτης είναι η θόλωση του φυσικού φακού του ματιού λόγω συσσώρευσης οξειδωμένων πρωτεΐνών. Καταρράκτης μπορεί να εμφανιστεί στο ένα ή και στα δύο μάτια. Χωρίς θεραπεία ο καταρράκτης επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και τύφλωση.
Ο φυσικός φακός του ματιού είναι υπεύθυνος για τη διάθλαση του φωτός που εισέρχεται στο μάτι, ώστε να εστιάζει σωστά πάνω στον αμφιβληστροειδή και να εξασφαλίζει την καθαρή όραση. Καταρράκτης σημαίνει ότι ο φυσικός φακός έχει θολώσει και οι εικόνες φαίνονται θολές, κιτρινωπές ή αποχρωματισμένες. Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη αφαιρεί τον θολό φυσικό φακό και τον αντικαθιστά με έναν καθαρό ενδοφακό ώστε να βελτιωθεί η όρασή σας.
Αιτίες Εμφάνισης Καταρράκτη
Ο φυσικός φακός του ματιού μας θολώνει όσο μεγαλώνουμε, προκαλώντας μια σταδιακή μείωση της όρασης. Εκτός από την ηλικία, υπάρχουν και άλλες αιτίες εμφάνισης καταρράκτη, όπως:
- Τραύμα
- Φαρμακευτική αγωγή (π.χ. χρήση κορτιζόνης)
- Συστηματική νόσος
- Διαβήτης
- Χρήση αλκοόλ
- Χρόνια έκθεση στον ήλιο ή σε υπεριώδη ακτινοβολία (UV) χωρίς γυαλιά ηλίου
- Κάπνισμα
- Οικογενειακό ιστορικό καταρράκτη
- Έκθεση σε ιατρογενή ακτινοβολία στο άνω μέρος του σώματος
- Άλλη χειρουργική επέμβαση στα μάτια (π.χ. χειρουργείο αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς)
Οι περισσότεροι καταρράκτες που σχετίζονται με την ηλικία αναπτύσσονται σταδιακά. Άλλοι καταρράκτες, όπως σε νεαρά άτομα μετά από τραύμα ή σε άτομα με διαβήτη, μπορεί να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Ανεξάρτητα με το υποκείμενο αίτιο, δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψουμε πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί ο καταρράκτης στον καθένα μας.
Πρόληψη Εμφάνισης Καταρράκτη
Παρόλο που δεν γίνεται να αποτρέψουμε την εμφάνιση καταρράκτη, μπορούμε σίγουρα να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του με τη λήψη ορισμένων προληπτικών μέτρων, όπως:
- Φορώντας φαρδύ καπέλο που εμποδίζει το υπεριώδες (UV) ηλιακό φως σε εξωτερικούς χώρους
- Φορώντας γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν το υπεριώδες (UV) ηλιακό φως
- Κόβοντας το κάπνισμα
- Συμπεριλαμβάνοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φρούτα και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά στην καθημερινή μας διατροφή
Συμπτώματα Εμφάνισης Καταρράκτη
Ο καταρράκτης επηρεάζει πάνω από το 50% των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω καθώς προκαλεί προοδευτική, ανώδυνη απώλεια όρασης. Τα κλασικά συμπτώματα εμφάνισης καταρράκτη είναι:
- Θολή όραση
- Ευαισθησία στην αντανάκλαση του φωτός, ειδικά κατά την βραδινή οδήγηση
- Αίσθηση νεφελώδους όρασης
- Χρώματα που φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει
- Όραση που έχει κίτρινη χροιά
- Προσωρινή βελτίωση της κοντινής όρασης
- Διπλά είδωλα
- Κακή νυχτερινή όραση
- Συχνές αλλαγές στην συνταγή των γυαλιών ή των φακών επαφής
Διάγνωση Καταρράκτη
Η διάγνωση καταρράκτη γίνεται μετά από πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει και μυδρίαση (διαστολή) της κόρης των ματιών για εξέταση του βυθού των ματιών (βυθοσκόπηση).
Αρχικά γίνεται μέτρηση της οπτικής οξύτητας και διάθλαση. Κάθε μάτι εξετάζεται χωριστά ως προς την ικανότητα να βλέπει αριθμούς ή γράμματα διαφόρων μεγεθών. Στη συνέχεια, η οφθαλμίατρος Δρ. Παλιούρα θα εξετάσει τα βλέφαρα, τον επιπεφυκότα, τον κερατοειδή, την ίριδα, τον πρόσθιο θάλαμο και τον φακό χρησιμοποιώντας σχισμοειδή λυχνία, ένα ειδικό μικροσκόπιο δηλαδή με λαμπτήρα και σχισμές συγκεκριμένου πάχους που διευκολύνουν την ανίχνευση ανωμαλιών.
Τέλος, όταν οι κόρες των ματιών σας έχουν διασταλεί, η γιατρός θα εξετάσει τα υπόλοιπα όργανα που βρίσκονται στο εσωτερικό του ματιού. Χρησιμοποιώντας και πάλι τη σχισμοειδή λυχνία και ένα ειδικό οφθαλμοσκόπιο (έμμεσο οφθαλμοσκόπιο), η γιατρός θα εξετάσει αν υπάρχει καταρράκτης και σε τι βαθμό. Στη συνέχεια θα εξετάσει το υαλώδες σώμα, το οπτικό νεύρο, την ωχρά κηλίδα, το αγγειακό δίκτυο και την περιφέρεια του αμφιβληστροειδούς. Ανάλογα με τα ευρήματα μπορεί να χρειαστούν και εξειδικευμένες εξετάσεις όπως οπτική τομογραφία συνοχής, τοπογραφία κερατοειδούς ή και οπτικά πεδία.
Θεραπευτική Προσέγγιση Καταρράκτη
Ο πρώιμος καταρράκτης συχνά μπορεί να αντιμετωπιστεί με μη χειρουργικές μεθόδους όπως είναι:
- Νέα συνταγή γυαλιών
- Αντιθαμβωτικά γυαλιά ηλίου
- Μεγεθυντικό φακό
- Εγκατάσταση πιο φωτεινού φωτισμού
Όταν διαγνωστείτε με πρώιμο ή αρχόμενο καταρράκτη, ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:
- Κάνετε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο αν είστε άνω των 65 ετών ή κάθε δύο χρόνια αν είστε νεότεροι.
- Προστατεύστε τα μάτια σας από το υπεριώδες ηλιακό φως φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο.
- Αν καπνίζετε, κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καταρράκτη.
- Χρησιμοποιήστε εντονότερο φωτισμό για ανάγνωση. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος και ένας μεγεθυντικός φακός.
- Περιορίστε την νυχτερινή οδήγηση αν σας ενοχλούν οι αντανακλάσεις από τα φώτα το βράδυ.
- Αν έχετε διαβήτη, είναι σημαντικό να είναι καλά ρυθμισμένο το σάκχαρό σας.
- Χρησιμοποιήστε γυαλιά με σωστή συνταγή για να βελτιώσετε την όρασή σας.
Όταν ο καταρράκτης αρχίσει να επηρεάζει την ικανότητα ανάγνωσης, την εργασία ή άλλες καθημερινές δραστηριότητες, συστήνεται χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Σύγχρονη Επέμβαση Καταρράκτη
Η σύγχρονη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ελάχιστα επεμβατική (minimally invasive cataract surgery) και αντικαθιστά τον θολό φυσικό φακό του οφθαλμού (τον καταρράκτη δηλαδή) με έναν καθαρό τεχνητό φακό, γνωστό ως ενδοφακό. Δεν απαιτεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, γενική αναισθησία ή αναισθητική ένεση πίσω από το μάτι (οπισθοβολβική αναισθησία).
Η οφθαλμίατρος Δρ. Σωτηρία Παλιούρα πραγματοποιεί τις επεμβάσεις καταρράκτη με τοπική αναισθησία σε μορφή σταγόνων και εκτελεί μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μικρής τομής, χωρίς ράμματα, γνωστή ως φακοθρυψία (phacoemulsification).
Αρχικά γίνεται μια μικρή τομή στο μάτι ώστε να εισχωρήσει στον πρόσθιο θάλαμο ένας μικρός υπερηχητικός καθετήρας (ultrasound laser probe). Με την χρήση του ultrasound laser probe διαλύεται ο θολός φακός (καταρράκτης) σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία στην συνέχεια αναρροφούνται μέσω του καθετήρα. Μετά την αφαίρεση του καταρράκτη γίνεται η εμφύτευση του τεχνητού ενδοφακού. Ο ενδοφακός εισάγεται μέσω της ίδιας μικρής αρχικής τομής. Η διαδικασία αυτή μειώνει σημαντικά τον χρόνο αποκατάστασης της όρασης μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αιμορραγίας, δημιουργίας ουλής ή ερεθισμού. Λόγω του μικρού της μεγέθους, η τομή είναι σε θέση να επουλωθεί μόνη της μόνο με την μετεγχειρητική χρήση τοπικών οφθαλμικών σταγόνων, χωρίς ενέσεις ή ράμματα στο μάτι.
Πριν την Επέμβαση
Η χειρουργός Δρ. Παλιούρα θα διενεργήσει ειδικές μετρήσεις για να καθορίσει την δύναμη του ενδοφακού που θα χρειαστείτε. Επίσης, θα σας ρωτήσει για τα φάρμακα που παίρνετε και μπορεί να σας ζητηθεί να μην πάρετε κάποια από αυτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση.
Την Ημέρα της Επέμβασης
Η οφθαλμίατρος θα σας ζητήσει να μην φάτε στερεά τροφή για τουλάχιστον 6-8 ώρες πριν την επέμβαση. Η επέμβαση διεξάγεται σε μονάδα ημερήσιας νοσηλείας ή σε νοσοκομείο.
Αρχικά, θα σας χορηγηθούν αναισθητικές οφθαλμικές σταγόνες και ενδοφλέβια αναισθησία (τύπου μέθης) ώστε να χαλαρώσετε. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης θα είστε ξύπνιος/α και μπορεί να παρατηρήσετε φως ή κίνηση.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ειδικό οφθαλμικό μικροσκόπιο, η χειρουργός Δρ. Παλιούρα θα δημιουργήσει μικροσκοπικές τομές στον κερατοειδή σας και θα εισάγει στον πρόσθιο θάλαμο ένα μικρό υπερηχητικό καθετήρα (ultrasound laser probe). Με την χρήση του ultrasound laser probe θα διαλύσει το θολό φακό (καταρράκτη) σε μικροσκοπικά κομμάτια, τα οποία στην συνέχεια αναρροφούνται μέσω του καθετήρα. Μετά την αφαίρεση του καταρράκτη θα γίνει η ένθεση του τεχνητού ενδοφακού. Ο ενδοφακός εισάγεται μέσω της ίδιας μικρής αρχικής τομής. Η διαδικασία αυτή μειώνει σημαντικά τον χρόνο αποκατάστασης της όρασης μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο αιμορραγίας, δημιουργίας ουλής ή ερεθισμού. Λόγω του μικρού της μεγέθους, η τομή είναι σε θέση να επουλωθεί μόνη της μόνο με την μετεγχειρητική χρήση τοπικών οφθαλμικών σταγόνων, χωρίς ενέσεις ή ράμματα στο μάτι.
Στο τέλος της επέμβασης, η γιατρός θα τοποθετήσει στο μάτι σας ένα προστατευτικό κάλυμμα. Όταν αναρρώσετε από την αναισθησία θα είστε έτοιμοι να πάτε σπίτι σας.
Μετά την Επέμβαση
Για τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση, θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες σύμφωνα με τις οδηγίες της γιατρού. Επίσης, καλό είναι να αποφύγετε το τρίψιμο του χειρουργημένου ματιού.
Για την πρώτη εβδομάδα, αποφεύγετε να ρίξετε νερό στο μάτι σας και φοράτε προστατευτικό κάλυμμα ή γυαλιά όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Η οφθαλμίατρος θα μιλήσει μαζί σας αναλυτικά για το πότε μπορείτε να ασκηθείτε ξανά με ασφάλεια, να οδηγήσετε ή να κάνετε άλλες δραστηριότητες.
Οφέλη της Επέμβασης Καταρράκτη
Τα οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι πολλά και έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Οι ασθενείς που έχουν επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη έχουν αρκετά πλεονεκτήματα.
Καλύτερη Ποιότητα Όρασης
Οι ασθενείς έχουν καλύτερη ποιότητα όρασης μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη, όπως ευκρινέστερες εικόνες, φωτεινότερα χρώματα και λιγότερες δυσκολίες με καθημερινές ασχολίες, όπως είναι η νυκτερινή οδήγηση.
Μεγαλύτερη Ασφάλεια
Οι έρευνες δείχνουν ότι η βελτιωμένη όραση που παρέχεται από τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη μειώνει την πιθανότητα πτώσεων, καθιστώντας πιο δυνατή την άσκηση, τον αθλητισμό και τα χόμπι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την βελτίωση της σωματικής υγείας και της κοινωνικότητας και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.
Λιγότερη Εξάρτηση από Γυαλιά Μυωπίας / Υπερμετρωπίας / Πρεσβυωπίας
Μετά από χειρουργική επέμβαση καταρράκτη πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν γυαλιά ή ότι η εξάρτησή τους από τα γυαλιά μειώνεται σημαντικά.
Αίσθηση Αυτοπεποίθησης και Ανεξαρτησίας
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη οδηγεί συχνά σε αυξημένη αίσθηση αυτοπεποίθησης και ανεξαρτησίας. Σημαντική βελτίωση έχει καταγραφεί ακόμη και σε ασθενείς με άνοια ή σοβαρή απώλεια ακοής.
Κίνδυνοι και Πιθανές Επιπλοκές Επέμβασης Καταρράκτη
Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη φέρει κινδύνους και πιθανές επιπλοκές, όπως:
- Μετεγχειρητική λοίμωξη
- Αιμορραγία
- Οίδημα κερατοειδούς
- Οίδημα ωχράς κηλίδας
- Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
- Μετεγχειρητικός πόνος
- Απώλεια όρασης
- Μετατόπιση του ενδοφακού
Η χειρουργική επέμβαση καταρράκτη δεν μπορεί να αποκαταστήσει την όραση που έχει χαθεί από άλλες αιτίες, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.
Θόλωση Οπίσθιου Περιφακίου
Η όρασή σας μπορεί να θολώσει εβδομάδες, μήνες ή χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη. Αυτό είναι αρκετά σύνηθες και ονομάζεται «θόλωση οπίσθιου περιφακίου». Μπορεί να το ακούσετε επίσης και ως «δευτερογενή καταρράκτη». Συμβαίνει όταν θολώσει αρκετά η μεμβράνη που ονομάζεται οπίσθιο περιφάκιο και η οποία κρατάει τον ενδοφακό στη θέση του. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε θολή όραση αρκετό καιρό μετά από επέμβαση καταρράκτη, ίσως χρειαστεί να κάνετε μια απλή επέμβαση με λέιζερ (καψουλοτομή με YAG λέιζερ) ώστε να δημιουργηθεί ένα άνοιγμα στο νεφελώδες οπίσθιο περιφάκιο και να αποκατασταθεί η όρασή σας.
Ενδοφακοί
Ενδοφακός (intraocular lens) λέγεται ο μικροσκοπικός τεχνητός φακός που αντικαθιστά τον φυσικό φακό του ματιού που αφαιρείται κατά τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη.
Υπάρχουν ενδοφακοί με διαφορετικές δυνάμεις εστίασης, όπως δηλαδή συμβαίνει και με τα γυαλιά ή τους φακούς επαφής. Η οφθαλμίατρος Δρ. Παλιούρα θα μετρήσει το μήκος του ματιού σας και την καμπυλότητα του κερατοειδούς σας και θα υπολογίσει την δύναμη εστίασης του καταλληλότερου ενδοφακού για εσάς.
Οι περισσότεροι ενδοφακοί είναι κατασκευασμένοι από σιλικόνη ή ακρυλικό υλικό και έχουν επικάλυψη για την προστασία των ματιών από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.
Μονοεστιακοί Ενδοφακοί
Ο πιο συνηθισμένος τύπος ενδοφακού στη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη είναι ο μονοεστιακός, ο οποίος έχει ένα σημείο εστίασης είτε για καλή κοντινή, καλή ενδιάμεση ή καλή μακρινή όραση. Οι περισσότεροι επιλέγουν να έχουν καλή μακρινή όραση και να φορούν γυαλιά για ανάγνωση ή κοντινή εργασία.
Τορικοί Ενδοφακοί για Διόρθωση Αστιγματισμού
Μέχρι πρόσφατα η βελτίωση της όρασης ασθενών με αστιγματισμό ήταν περιορισμένη μετά από επέμβαση καταρράκτη και ένθεση ενδοφακού. Ο/Η ασθενής με αστιγματισμό θα χρειαζόταν μια πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, όπως LASIK, για να διορθωθεί πλήρως η όρασή του μετά το χειρουργείο καταρράκτη. Εάν ο/η ασθενής δεν ήθελε να υποβληθεί σε άλλη χειρουργική επέμβαση, η μόνη επιλογή θα ήταν η χρήση φακών επαφής ή γυαλιών για την αντιμετώπιση του αστιγματισμού του.
Οι τορικοί ενδοφακοί έδωσαν την λυση σε ασθενείς με αστιγματισμό, καθώς είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την διόρθωση του αστιγματισμού κατά την επέμβαση καταρράκτη. Η επιλογή του φακού γίνεται μετά από ειδικές μετρήσεις της καμπυλότητας του κερατοειδούς του/της ασθενούς (τοπογραφία/τομογραφία) και απαιτεί ειδική παραγγελία. Ο φακός τοποθετείται με τέτοιο τρόπο ώστε οι εγκοπές στην επιφάνειά του να είναι ευθυγραμμισμένες με τον άξονα του κερατοειδικού αστιγματισμού του/της ασθενούς.
Πολυεστιακοί Ενδοφακοί για Διόρθωση Πρεσβυωπίας
Μέχρι πρόσφατα μόνο μονοεστιακοί ενδοφακοί ήταν διαθέσιμοι για ένθεση κατά την επέμβαση καταρράκτη. Ασθενείς με μονοεστιακούς ενδοφακούς μπορούν να εστιάσουν σε αντικείμενα μόνο κοντά ή μόνο μακριά, με αποτέλεσμα να χρειάζονται γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπουν με σαφήνεια όλες τις αποστάσεις.
Οι πολυεστιακοί ενδοφακοί επιτρέπουν διόρθωση της όρασης για κοντινή, ενδιάμεση και μακρινή απόσταση, περιορίζοντας σημαντικά την ανάγκη για γυαλιά ή φακούς επαφής για τους περισσότερους ασθενείς. Μερικοί ενδοφακοί μπορούν επίσης να διορθώσουν τον αστιγματισμό. Η διαδικασία εμφύτευσης ενός πολυεστιακού ενδοφακού πραγματοποιείται στο τέλος της χειρουργικής επέμβασης καταρράκτη.
Η επιλογή πολυεστιακού ενδοφακού δεν είναι κατάλληλη για όλους τους ασθενείς. Η απόφαση ένθεσης πολυεστιακού ενδοφακού λαμβάνεται μετά από ειδικές εξετάσεις (τοπογραφία/τομογραφία κερατοειδούς, οπτική τομογραφία συνοχής ωχράς κηλίδας) και συζήτηση με την οφθαλμίατρο Δρ. Σωτηρία Παλιούρα ανάλογα με τις απαιτήσεις του/της κάθε ασθενούς.
Δημοσιεύσεις, Ομιλίες και Εργασίες της Δρ. Παλιούρα σχετικά με τη Χειρουργική Επέμβαση Καταρράκτη
- Palioura, S., Ginat, D.T., Farrokh-Siar, L., Yanoga, F., Chodosh, J. (2014) Imaging after cataract and intraocular lens implant surgery. In Post-treatment Imaging of the Orbit, eds. Ginat, D.T., Freitag, S., Springer Science, Heidelberg, Germany.
- Palioura, S., Chodosh, J., Hart, L., Capaccioli, K., Ginat, D.T., Freitag, S.K. (2014) MRI, CT, and UBM imaging after corneal and cataract surgery. Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) Annual Meeting, Orlando, FL, USA.
- Palioura, S., Chodosh, J., Hart, L., Capaccioli, K., Ginat, D.T., Freitag, S.K. (2014) MRI, CT, and UBM imaging after corneal and cataract surgery. The New England Ophthalmological Society (NEOS) Annual Meeting, Boston, MA, USA.
- Yesilirmak, N., Palioura, S., Yoo, S.H., Donaldson, K. (2015) Accuracy of intraoperative wavefront aberrometer for toric IOL in post-refractive eyes undergoing cataract surgery. Association for Research in Vision and Ophthalmology (ARVO) Annual Meeting, Denver, CO, USΑ.
- Yoo, S.H., Palioura, S., Diakonis, V.F. (2015) IOL refractive surprises. In Intraocular Lens Surgery: Selection, Complications, and Complex Cases, eds. Randleman, B., Ahmed, I., Thieme Medical Publishers, New York, NY, USA.
- Palioura, S. (2015) Toric Intraocular Lenses for Keratoconus. The 29th International Congress of the Hellenic Society of Intraocular Implant and Refractive Surgery, Athens, Greece.
- Yesilirmak, N.*, Palioura, S.*, Culbertson, W., Yoo, S.H., Donaldson, K. (2016) Intraoperative wavefront aberrometry for toric intraocular lens placement in eyes with a history of refractive surgery. Journal of Refractive Surgery 32(1):69-70.
- Palioura, S., Yesilirmak, N., Culbertson, W., Yoo, S.H., Donaldson, K. (2016) Intraoperative wavefront aberrometry for toric intraocular lens placement in eyes with a history of refractive surgery. The American Society of Cataract and Refractive Surgery (ASCRS) Annual Congress, New Orleans, LA, USA.
- Vavvas, D.G., Dryja, T.P., Wilson, M.E, Olsen, T.W., Shah, A., Jurkunas, U., Pineda, R., Poulaki, V., Palioura, S., Veldman, P., Tsilimbaris, M., Rhee, D., Colby, K., Hunter, D.G., Thanos, S., Sakamoto, T., Pasquale, L.R., Miller, J.W., Vanderveen, D., Lambert, S.R. (2018) Doubts about spontaneous lens regeneration after cataract surgery. Nature 556(7699):E2-E3. doi: 10.1038/nature26149.
- Palioura, S., Relhan, N., Leung, E., Chang, V., Yoo, S.H., Dubovy, S.R., MD, Flynn HW Jr. (2018) Delayed-onset Candida parapsilosis cornea tunnel infection and endophthalmitis after cataract surgery: histopathology and clinical course. American Journal of Ophthalmology Case Reports 11:109-114.
- Παλιούρα, Σ. (2018) Τεχνολογικές Εξελίξεις στην Επέμβαση Καταρράκτη. Ετήσιο Συνέδριο του Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας, Αθήνα.
- Palioura, S., Relhan, N., Leung, E., Chang, V., Yoo, S.H., Dubovy, S.R., Flynn, H.W. Jr. (2019) Delayed-onset Candida parapsilosis cornea tunnel infection and endophthalmitis after cataract surgery: histopathology and clinical course. The XVI Biannual Aegean Retina Meeting, Mykonos, Greece.
- Kondylis, G., Klavdianou, O., Palioura, S. (2019) Multifocal and extended depth of focus intraocular lenses. Annals of Eye Science 4:5.
- Palioura, S., Relhan, N., Leung, E., Chang, V., Yoo, S.H., Dubovy, S.R., Flynn, H.W. Jr. (2019) Delayed-onset Candida parapsilosis cornea tunnel infection and endophthalmitis after cataract surgery: histopathology and clinical course. The 36th Annual Congress of the European Society of Cataract and Refractive Surgery, Paris, France.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Κλινικές Ερωτήσεις στην Οφθαλμολογία. Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας, Λάρισα.
- Palioura, S. (2019) Cost-Benefit Analysis of Single Versus Repeated Use of Medical Devices in Cataract Surgery. The 2019 Alcon Innovative Technology Summit, Athens, Greece.
- Venkateswaran, N., Amescua, G., Palioura, S. (2020) Perioperative management of dense cataracts. International Ophthalmology Clinics 60(3):51-60.
- Naoum, P., Palioura, S., Naoum, V., Nomikos, N., Bachtalia, K., Zisis, K., Athanasakis, K., Kyriopoulos, J. (2021) Cost-benefit analysis of single versus repeated use of single-use devices in cataract surgery. Clinical Ophthalmology 15:1491-1501.
- Palioura, S. (2021) Cataract Surgery in Patients with Fuchs’ Endothelial Dystrophy. The 35th International Congress of the Hellenic Society of Intraocular Implant and Refractive Surgery, Thessaloniki, Greece.
- Palioura, S. (2021) Cataract Surgery in Patients with Keratoconus. The 54th Annual Congress of the Hellenic Ophthalmological Society, Volos, Greece.
- Giachos, I., Trichonas, G., Palioura, S. (2022) Implantation of high-power intraocular lenses in a patient with nanophthalmos and very low axial length (AL < 16.50 mm). The 17th Annual Congress of the Greek Vitreoretinal Society, Athens, Greece.
- Palioura, S., Trichonas, G. (2022) Cataract surgery and implantation of high-power (57 D) intraocular lenses in a patient with nanophthalmos (AL < 16.5 mm). The American Society of Cataract and Refractive Surgery Annual Meeting, Washington D.C., USA.