Ξηροφθαλμία
Ξηροφθαλμία συμβαίνει όταν τα μάτια είναι ανεπαρκώς ενυδατωμένα είτε διότι δεν παράγονται αρκετά δάκρυα είτε λόγω διαταραχής της χημικής σύνθεσης των δακρύων με αποτέλεσμα τα δάκρυα που παράγονται να είναι «κακής ποιότητας».
Κάθε φορά που ανοιγοκλείνουμε τα βλέφαρα, μια στοιβάδα δακρύων απλώνεται στην επιφάνεια του ματιού, την κρατά λεία και καθαρή και συμβάλει στην καλή όραση.
Η δακρυϊκή στοιβάδα αποτελείται από τρία στρώματα:
- Ένα λιπώδες (ελαιώδες) στρώμα
- Ένα υδάτινο στρώμα
- Ένα βλεννώδες στρώμα
Κάθε στρώμα της δακρυϊκής στοιβάδας εξυπηρετεί και συγκεκριμένο σκοπό:
- Το λιπώδες (ελαιώδες) στρώμα βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια της δακρυϊκής στοιβάδας, παράγεται από τους μεϊβομιανούς αδένες των βλεφάρων και εμποδίζει την εξάτμιση των δακρύων.
- Το υδάτινο στρώμα βρίσκεται στο μέσο της δακρυϊκής στοιβάδας και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της. Παράγεται από τους δακρυϊκούς αδένες και συμβάλει στο να καθαρίζει την επιφάνεια του ματιού, ξεπλένοντας οποιαδήποτε ξένα σωματίδια.
- Το βλεννώδες στρώμα βρίσκεται στο εσωτερικό της δακρυϊκής στοιβάδας και παράγεται από τον επιπεφυκότα, τον διαυγή δηλαδή ιστό που καλύπτει το λευκό του ματιού και το εσωτερικό των βλεφάρων. Συμβάλει στη διασπορά του υδάτινου στρώματος στην επιφάνεια του ματιού, διατηρώντας την υγρή. Χωρίς το βλεννώδες στρώμα, τα δάκρυα δεν θα παρέμεναν στην επιφάνεια του ματιού.
Φυσιολογικά, τα μάτια μας παράγουν συνεχώς δάκρυα κι έτσι παραμένουν υγρά. Μερικές φορές, όμως, τα μάτια μας δεν παράγουν αρκετά δάκρυα ή κάτι επηρεάζει αρνητικά την λειτουργία ενός ή περισσότερων στρωμάτων της δακρυϊκής στοιβάδας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, καταλήγουμε με ξηρά μάτια ή ξηροφθαλμία.
Μερικά από τα συμπτώματα ξηροφθαλμίας είναι τα εξής:
- Αίσθηση πόνου (σαν τσιμπήματα)
- Αίσθηση καψίματος
- Θολή όραση, ειδικά στο διάβασμα
- Αίσθηση ξένου σώματος, δηλαδή ότι κάτι υπάρχει μέσα στο μάτι σας
- Χορδές βλέννας μέσα ή γύρω από τα μάτια σας
- Κόκκινα ή ερεθισμένα μάτια, ειδικά αν βρεθείτε σε περιβάλλον με δυνατό άνεμο ή κοντά σε καπνό τσιγάρων
- Μη ανοχή των φακών επαφής
- Δακρύρροια
Ερεθισμένο Μάτι λόγω Ξηροφθαλμίας
Η ύπαρξη πολλών δακρύων σε μάτια με ξηροφθαλμία μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά τα μάτια μας παράγουν περισσότερα δάκρυα (όχι όμως καλής ποιότητας) όταν είναι ξηρά κι ερεθισμένα.
Με την ηλικία είναι φυσιολογικό η παραγωγή δακρύων να μειώνεται σε όλους μας, κυρίως λόγω ορμονικών αλλαγών. Παρόλο που ξηροφθαλμία μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, είναι αρκετά πιο συχνή στις γυναίκες και ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.
Εκτός από την ηλικία, άλλα αίτια ξηροφθαλμίας είναι:
- Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος και το ουλώδες πεμφιγοειδές
- Ο διαβήτης, η δυσλειτουργία του θυροειδούς και η νόσος του Πάρκινσον
- Η κερατοεπιπεφυκίτιδα του ανώτερου σκληροκερατοειδικού ορίου (superior limbic keratoconjunctivitis)
- Η αντίδραση μοσχεύματος έναντι ξενιστή
- Η χάλαση του επιπεφυκότα
- Η ροδόχρους ακμή
- Η βλεφαρίτιδα, όταν δηλαδή τα βλέφαρα είναι ερεθισμένα
- Το εντρόπιο, όταν δηλαδή τα βλέφαρα στρέφονται προς τα μέσα και οι βλεφαρίδες ερεθίζουν τον κερατοειδή
- Το εκτρόπιο, όταν δηλαδή τα βλέφαρα στρέφονται προς τα έξω
Κερατοεπιπεφυκίτιδα του Ανώτερου Σκληροκερατοειδικού Ορίου (Superior Limbic Keratoconjunctivitis)
- Περιβάλλον με καπνό, άνεμο ή πολύ ξηρό κλίμα
- Η χρήση οθόνης υπολογιστή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ανάγνωση και άλλες δραστηριότητες που μειώνουν την συχνότητα ανοιγοκλεισίματος των βλεφάρων
- Η χρήση φακών επαφής για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Ιστορικό επέμβασης λέιζερ στα μάτια για διόρθωση μυωπίας, υπερμετρωπίας και αστιγματισμού
- Η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα διουρητικά, οι βήτα-αναστολείς, τα αντιισταμινικά, τα αγχολυτικά, τα αντικαταθλιπτικά και τα υπνωτικά.
- Η χρόνια χρήση τοπικών αντιγλαυκωματικών κολλυρίων
Είναι σημαντικό να ενημερώσετε την οφθαλμίατρο Δρ. Παλιούρα για όλα τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής που παίρνετε.
Η διάγνωση της ξηροφθαλμίας γίνεται μετά από διεξοδική εξέταση της οφθαλμικής επιφάνειας. Η οφθαλμίατρος Δρ. Παλιούρα θα εξετάσει τους μεϊβομιανούς αδένες στα βλέφαρά σας, το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων σας, τους δακρυϊκούς πόρους, την ποιότητα και την ποσότητα των δακρύων σας χρησιμοποιώντας ειδικά τεστ (π.χ. Schirmer) και χρωστικές (π.χ. φλουορεσκεΐνη, rose bengal).
Ασθενής με Ήπια Ξηροφθαλμία
σε Χρώση με Φλουορεσκεΐνη (αριστερά)
λόγω Βλεφαρίτιδας από το Παράσιτο Demodex (δεξιά)
Η θεραπεία της ξηροφθαλμίας εξαρτάται από την αιτία και τη σοβαρότητα της πάθησης, καθώς και από τη γενική υγεία και προσωπική προτίμηση του ασθενούς.
Μη χειρουργικές θεραπείες είναι συχνά αποτελεσματικές και μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
- Συστηματικό ανοιγoκλείσιμο των βλεφάρων («blinking on purpose»)
- Χρήση υγραντήρα για αύξηση της υγρασίας στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας
- Χρήση τεχνητών δακρύων ή και ενυδατικής αλοιφής. Αν χρησιμοποιείτε τεχνητά δάκρυα περισσότερες από 4 φορές την ημέρα ή έχετε αλλεργία στα συντηρητικά, η οφθαλμίατρος θα σας συστήσει δάκρυα χωρίς συντηρηρικά.
- Χρήση οφθαλμικών κολλυρίων κατά της ξηροφθαλμίας
- Αποφυγή καπνίσματος και έκθεσης σε παθητικό καπνό
- Αποφυγή κλιματισμού ή ανέμου σε εξωτερικούς χώρους
- Αποφυγή αντι-αλλεργικών φαρμάκων και αποσυμφορητικών μύτης
- Χρήση πωμάτων στους δακρυικούς πόρους ώστε να παραμένουν τα δάκρυά σας περισσότερο χρόνο σε επαφή με την οφθαλμική επιφάνεια
- Αν έχετε βλεφαρίτιδα που συμβάλει στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας σας, η οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει ζεστές κομπρέσες και μασάζ των βλεφάρων, όπως επίσης και καθαρισμό των βλεφάρων με αραιωμένο σαμπουάν μωρού ή ειδικούς αφρούς καθαρισμού.
Εάν οι μη χειρουργικές μέθοδοι είναι ανεπιτυχείς, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται χειρουργική αντιμετώπιση, όπως:
- Καυτηριασμός των δακρυικών πόρων, μόνιμο δηλαδή κλείσιμο των πόρων για αποτελεσματικότερο περιορισμό της αποστράγγισης των δακρύων από την οφθαλμική επιφάνεια
- Χειρουργική επέμβαση στα βλέφαρα αν η ξηροφθαλμία οφείλεται στην θέση των βλεφάρων (π.χ. εντρόπιο, εκτρόπιο)
Πέρα από τον συχνό ερεθισμό και την αίσθηση ξένου σώματος, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερη βλάβη στην όραση εάν η κατάσταση παραμείνει ανεξέλεγκτη. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με ξηροφθαλμία να προσέχουν ιδιαίτερα τα μάτια τους προκειμένου να ανακουφίσουν τα συμπτώματα και να αποτρέψουν επιπλοκές.
Σύνδρομο Sjogren
Το σύνδρομο Sjogren είναι μια αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται σε υγιείς ιστούς και όργανα. Σε αυτή τη νόσο, μεταξύ πολλών άλλων το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται τόσο στους δακρυϊκούς αδένες των ματιών μας όσο και στους σιελογόνους αδένες του στόματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη παραγωγή δακρύων στα μάτια και σάλιου στο στόμα και τα αντίστοιχα συμπτώματα ξηροφθαλμίας και ξηροστομίας.
Το σύνδρομο Sjogren είναι ένα κοινό αυτοάνοσο νόσημα και μερικές φορές μπορεί να ανιχνευθεί σε μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Εννέα στα 10 άτομα που το έχουν είναι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας.
Το σύνδρομο Sjogren είναι πρωτογενές στο 40% των ασθενών και δευτερογενές, δηλαδή οφείλεται σε υποκείμενη αυτοάνοση νόσο όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η συστημική σκλήρυνση και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, στο 60% των ασθενών.
Ασθενής με Έντονη Ξηροφθαλμία λόγω Συνδρόμου Sjogren
Τα οφθαλμικά συμπτώματα του συνδρόμου Sjogren είναι:
- Πολύ ξηρά μάτια
- Κάψιμο ή τσούξιμο των ματιών
- Αίσθηση ξένου σώματος (σαν να υπάρχουν χαλίκια στα μάτια)
- Θολή όραση
- Έντονη ευαισθησία στο φως
- Ερεθισμένα βλέφαρα και βλεφαρικά χείλη
Άλλα κοινά συμπτώματα είναι η ξηροστομία και οι πόνοι στις αρθρώσεις.
Για την διάγνωση του συνδρόμου Sjogren η οφθαλμίατρος Δρ. Παλιούρα θα πραγματοποιήσει τις εξής ειδικές εξετάσεις:
- Τεστ Schirmer, κατά το οποίο τοποθετείται μια μικρή λωρίδα απορροφητικού χαρτιού στο κάτω βλέφαρό σας για να μετρηθεί η ποσότητα των δακρύων που παράγει το μάτι σας σε διάρκεια 5 λεπτών.
- Χρώση κερατοειδούς με φλουορεσκεΐνη, ώστε να διαπιστωθεί πόσο έντονη είναι η ξηρότητα του κερατοειδούς
- Χρώση επιπιπεφυκότα με rose bengal ή lissamine green, ώστε να διαπιστωθεί πόσο έντονη είναι η ξηρότητα στον επιπεφυκότα
Η γιατρός επίσης θα εξετάσει του μεϊβομιανούς σας αδένες που βρίσκονται στο βλεφαρικό χείλος και είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή του λιπώδους στρώματος της δακρυϊκής στοιβάδας. Η γιατρός μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει και εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων και άλλων δεικτών αίματος που είναι συχνά θετικοί σε ασθενείς με σύνδρομο Sjögren.
Εάν χρειαστεί, η οφθαλμίατρος μπορεί να σας παραπέμψει σε ρευματολόγο, σε γιατρό δηλαδή που ειδικεύεται στα αυτοάνοσα νοσήματα. Ο ρευματολόγος μπορεί να ζητήσει και επιπλέον εξετάσεις αίματος ή και βιοψία χείλους.
Τήξη Κερατοειδούς σε
Ασθενή με Σύνδρομο Sjogren
Μυκητιασική Λοίμωξη σε Ασθενή με Σύνδρομο Sjogren
Η θεραπεία της ξηροφθαλμίας που οφείλεται σε σύνδρομο Sjogren είναι χρόνια και επιθετική. Αλλιώς τα μάτια σας θα παραμείνουν ερεθισμένα και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να μολυνθούν και να δημιουργηθούν ουλές που επηρεάζουν την όραση.
Η αγωγή που θα σας συστήσει η γιατρός Δρ. Παλιούρα μπορεί να περιλαμβάνει τα εξής:
- Τεχνητά δάκρυα χωρίς συντηρητικά και ενυδατικές αλοιφές
- Κολλύρια κορτιζόνης
- Ειδικά ανοσοκατασταλτικά κολλύρια, όπως κυκλοσπορίνη ή τακρόλιμους
- Δάκρυα ομόλογου (αυτόλογου) ορού, τα οποία παράγονται μετά από ανάμειξη ορού αίματος του ασθενούς με τεχνητά δάκρυα
- Πώματα στους δακρυϊκούς πόρους ώστε να παραμένουν τα δάκρυα περισσότερο χρόνο σε επαφή με την οφθαλμική επιφάνεια
- Χρήση υγραντήρα για αύξηση της υγρασίας στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας
- Αποφυγή καπνίσματος και έκθεσης σε παθητικό καπνό
- Αποφυγή κλιματισμού ή ανέμου σε εξωτερικούς χώρους
- Αποφυγή αντι-αλλεργικών φαρμάκων και αποσυμφορητικών μύτης
Αν υπάρχει βλεφαρίτιδα ή δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων που συμβάλει στα συμπτώματα ξηροφθαλμίας σας, η οφθαλμίατρος μπορεί να συστήσει ζεστές κομπρέσες και μασάζ των βλεφάρων, όπως επίσης και καθαρισμό των βλεφάρων με αραιωμένο σαμπουάν μωρού ή ειδικούς αφρούς καθαρισμού.
Δημοσιεύσεις, Ομιλίες και Εργασίες της Δρ. Παλιούρα σχετικά με την Ξηροφθαλμία και τα Αίτιά της
- Perez, V.L., Palioura, S., Kim, S. (2016) Ocular graft-versus-host disease. In Cornea, eds. Mannis, M., Holland, E. Elsevier Publishers, London, United Kingdom.
- Palioura, S., Amescua, G. (2017) Chapter 9. Environmental impact on dry eye disease. In Dry Eye Disease: An Up-to-Date Practical Guide, eds. Mah, F., Rhee, M. Slack Inc Publishers, Thorofare, NJ, USA.
- Παλιούρα, Σ. (2017) Το «Κόκκινο Μάτι». 13ο Ετήσιο Συνέδριο Top-10 στις Λοιμώξεις, Αθήνα.
- Gatzioufas, Z., Hamada, S., Palioura, S. (2018) Ocular surface disease: advances in diagnostics and therapeutics. Editorial. Journal of Ophthalmology 6342130. doi: 10.1155/2018/6342130.
- Παλιούρα, Σ. (2018) Οφθαλμολογικές Εκδηλώσεις Ρευματολογικών Παθήσεων. 8ο Ετήσιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Αυτοάνοσων και Ρευματολογικών Παθήσεων, Λάρισα.
- Παλιούρα, Σ. (2018) Ετήσια Ανασκόπηση Κερατοειδούς 2018. Ετήσιο Συνέδριο Best of the American Academy of Ophthalmology 2018, Αθήνα.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Ο Ρόλος του Demodex στην Βλεφαρίτιδα και την Οφθαλμική Ροδόχρου Νόσο. Ετήσιο Συνέδριο Best of the American Academy of Ophthalmology Meeting 2019, Αθήνα.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Οφθαλμολογικές Εκδηλώσεις Δερματολογικών Παθήσεων. 52ο Ετήσιο Πανελλήνιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο, Αθήνα.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Κλινικές Ερωτήσεις στην Οφθαλμολογία. Ετήσιο Συνέδριο της Οφθαλμολογικής Εταιρείας Κεντρικής Ελλάδας, Λάρισα.
- Παλιούρα, Σ. (2019) Δύσκολα Περιστατικά Ξηροφθαλμίας. 1ο Διετές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Οφθαλμικής Επιφάνειας και Ξηροφθαλμίας, Αθήνα.
- Marmalidou, A., Palioura, S., Dana, R., Kheirkhah, A. (2019) Medical and surgical management of conjunctivochalasis. The Ocular Surface 17(3):393-399.